Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 1981



Το 1981 ήταν μια ενεργειακά 
 ιστορική  χρονιά για την Ελλάδα.

Τη χρονιά αυτή ξεκίνησε η πρώτη 
εξόρυξη και εκμετάλλευση 
ελληνικών υδρογονανθράκων.



Το γεγονός ήταν τόσο σημαντικό, ώστε πέρα από τον τύπο της εποχής και τα τηλεοπτικά αφιερώματα (πολλά από τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε αντίστοιχη σελίδα του Blog ΕΔΩ), αποφασίστηκε η έκδοση γραμματοσήμου από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Ο τίτλος του εν λόγω γραμματοσήμου ήταν "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ" και απεικόνιζε μια εξέδρα άντλησης, με φόντο την περιοχή της Καβάλας & της Θάσου σε μορφή χάρτη. Παρατηρώντας καλύτερα το σκαρίφημα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για αντιγραφή της εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου "ΚΑΠΠΑ" που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Θάσου, και λειτουργεί έως και σήμερα*. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, στο οποίο εκτός από τον γερανό και το Flare (σύστημα πυρσού), διακρίνεται γεωτρύπανο Work Over.

    * Πρόκειται για το κοίτασμα που προσφάτως εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου) για χρήση του εξαντλημένου κοιτάσματος ως αποθήκη φυσικού αερίου. Ένα project που εμπνεύστηκε και σχεδίασε η κοινοπραξία KAVALA OIL - Ενεργειακής Αιγαίου, αλλά τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προτίμησε να το εντάξει στο ΤΑΙΠΕΔ. 


Το γραμματόσημο εκδόθηκε στις 22 Μαΐου 1981, στην έκδοση με τίτλο "Επέτειοι και Γεγονότα (Α' μέρος)" μαζί με άλλα έξι γραμματόσημα. 
Έκδοση "Επέτειοι & Γεγονότα (Α' Μέρος)"  1981
 
Το γραμματόσημο του "Πρώτου Ελληνικού Πετρελαίου" του 1981 είναι συλλεκτικό και ιδιαίτερα σπάνιο στους κύκλους των φιλοτελιστών! 


Δυστυχώς ο τίτλος του έμελλε να μην είναι συμβολικός για την εξέλιξη του τομέα υδρογονανθράκων, αφού το "πρώτο" ελληνικό πετρέλαιο που εξορύχτηκε στην περιοχή της Καβάλας, εδώ και 30 χρόνια είναι και το μοναδικό! 


Ελπίζουμε να μην είναι και το τελευταίο... 




Οι εικόνες είναι από το greekstamp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου