Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

"ROYALTIES" ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η Ν.ΚΑΡΒΑΛΗ

Αποκλειστικό μερίδιο του
περιφερειακού φόρου
υδρογονανθράκων
απαιτούν φορείς
και σύλλογοι
Ν.Καρβάλης




Μία δυναμική πρωτοβουλία ανέλαβαν οι φορείς και οι σύλλογοι της Νέας Καρβάλης, με σκοπό να διεκδικήσουν την απόδοση του λεγόμενου περιφερειακού φόρου, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου) στον κόλπο της Καβάλας. 

Η τοπική κοινωνία, όπως είπε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Νατάσσα Ιωσηφίδου, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι ο φόρος αυτός, ο οποίος αντιστοιχεί στο πέντε τοις εκατό των καθαρών κερδών της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα, πρέπει να αποδίδεται αποκλειστικά στο Δήμο Καβάλας. 

Ο Δήμος Καβάλας, τόνισε η Νατάσσα (Αναστασία) Ιωσηφίδου, έχει τις μεγαλύτερες «επιπτώσεις» από τη δραστηριότητα της εξόρυξης του πετρελαίου, αφού οι εγκαταστάσεις, χερσαίες και πλωτές, βρίσκονται απέναντι από το δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Καρβάλης. 

Πανοραμική άποψη της Ν.Καρβάλης - Δεξιά στο βάθος διακρίνονται οι εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ


Ενόψει της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), πρόσθεσε, η διοίκηση του Δήμου πρέπει να υποβάλλει αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε ο περιφερειακός φόρος να μην μοιραστεί στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. 

Όπως ανέφερε, ήδη οι φορείς και οι σύλλογοι της Νέας Καρβάλης ετοιμάζουν και θα στείλουν έγγραφο προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να υπογράψουν την Κ.Υ.Α. υπέρ του Δήμου Καβάλας. 

Ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, απάντησε στη δημοτική σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι δεν δικαιούται μόνο ο Δήμος Καβάλας μερίδιο από τον περιφερειακό φόρο, που είναι μικρό εάν ισχύσει το πέντε τοις εκατό από τα καθαρά κέρδη. 

Υπενθύμισε, ακόμα, την προφορική πρόταση που είχε κάνει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ώστε να καταβάλλεται σε όλους τους Δήμους, που βρίσκονται σε μία ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης, αποθήκευσης και επεξεργασίας των υδρογονανθράκων, ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας. 

Το ποσοστό αυτό θα είναι κλιμακούμενο, ανάλογα με την απόσταση του κάθε Δήμου και θα αποφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση προς τις τοπικές κοινωνίες. Η πρόταση αυτή, συμπλήρωσε ο Κ. Σιμιτσής, είναι υπό διαπραγμάτευση. 




Πηγή: k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου