Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΙΩΣΗ 15% ΔΕΧΘΗΚΕ Η GAZPROM - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2013


Συμφωνία τιμής για το φυσικό αέριο

δίνει ανάσα στις βιομηχανίες...

...από τη Ρωσία με αγάπη!




Πολλαπλά επωφελής είναι η συμφωνία με την Gazprom για την προμήθεια φθηνότερου φυσικού αερίου. Συγκρατεί τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στα πάγια έξοδα νοικοκυριών, βιοτεχνιών. Περιορίζει το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Από τη Ρωσία με... αγάπη φθηνότερο κατά 15% φυσικό αέριο για την Ελλάδα χάρη στη συμφωνία που πρόσφερε ο κολοσσός Gazprom στην κρατική ΔΕΠΑ.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και κατόπιν της προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν η εθνική οικονομία εξοικονομεί περί τα 200 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 140 με 150 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Στα 200 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν για φέτος και άλλα 90 εκατ. ευρώ λόγω της αναδρομικότητας της σύμβασης. Η νέα συμφωνία θα τρέχει από την 1η Ιουλίου του 2013. Οι οικογένειες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και βιομηχανίες θα δουν από τα τέλη Μαρτίου τη μείωση. Αυτή θα είναι της τάξης του 11% μια και το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί στο 60% της συνολικής προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου. Ομως, το φυσικό αέριο γίνεται ακόμη φθηνότερο σε σχέση με τις άλλες μορφές θέρμανσης.


ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το «Εθνος» μία οικογένεια που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα χρειαστεί για να ζεσταθεί τη χειμερινή σεζόν 442 με 495 ευρώ (ανάλογα με την τεχνολογία του λέβητα), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 867,26 ευρώ δηλαδή το αέριο γίνεται φθηνότερο κατά περίπου 50%. Σε δυσμενέστερη θέση έρχονται εκείνα τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα.

Το κόστος θέρμανσης για αυτά ανέρχεται στα 1.274 ευρώ. Δηλαδή οι καταναλωτές με φυσικό αέριο έχουν έναντι εκείνων φθηνότερη κατά 65% θέρμανση. Πιο ακριβά έναντι του αερίου είναι και τα πέλετ καθώς η δαπάνη για να ζεσταθεί μια οικογένεια είναι στα 513,24 ευρώ.

Η μείωση του 15% που συμφωνήθηκε ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom θα μετακυλιστεί σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου άμεσα στους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης. Αυτοί είναι 18 μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, η ΔΕΗ και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί. Μάλιστα η ΔΕΗ γνωρίζει σημαντική ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφού το 23% του καυσίμου που χρησιμοποιεί προέρχεται από το φυσικό αέριο.

Πηγές υπαινίσσονται πως υπάρχει δυνατότητα να κάνει καλύτερη τιμολογιακή πολιτική μια και δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι και ως προς τις ρήτρες για τη μικρότερη από την κανονική κατανάλωση φυσικού αερίου.


"ΑΝΑΣΑ" ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ


Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία παίρνει σημαντική «ανάσα» σε μία εποχή κατά την οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται στη λήψη σκληρών μέτρων, είτε απολύσεις είτε να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους. Η έκπτωση θα μετακυλιστεί και στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Από τις ΕΠΑ προμηθεύονται φυσικό αέριο χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μειώσεις σύμφωνα και με πρόσφατες δημόσιες δεσμεύσεις των εκπροσώπων τους θα περάσουν άμεσα στην κατανάλωση, δηλαδή στους 500.000 πελάτες τους.




Πηγή: ethnos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου