Διαβάστε ένα ενδιαφέρον
άρθρο από την εφημερίδα
"Το Χωνί"
Τελικά, θέλουµε να εντοπίσουµε και να εκµεταλλευθούµε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχουµε; Ή, µήπως, κάποια µεγάλα συµφέροντα δεν µας το επιτρέπουν και απλώς χρησιµοποιούν τις προσδοκίες για να πλουτίσουν ακόµη περισσότερο;
Η δηµοσιογραφική έρευνα που πραγµατοποίησε Το ΧΩΝΙ καταλήγει, δυστυχώς, στο δεύτερο συµπέρασµα: ενώ επί δύο και πλέον χρόνια η Πολιτεία δεν λέει να υπογράψει τις πρώτες συµβάσεις που θα οδηγήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις για νέα κοιτάσµατα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κάποιοι στήνουν έναν πραγµατικό τζόγο µε άξονα γιγάντια κοιτάσµατα της χώρας, των οποίων όµως ο εντοπισµός και η αξιοποίηση θα απαιτήσουν αρκετά ακόµη χρόνια.
Για να το πούµε πιο απλά: ο στόχος είναι να βγουν λεφτά τώρα στο Χρηµατιστήριο για πετρέλαια που, αν ανακαλυφθούν, θα µπορούµε να τα αξιοποιήσουµε σε 10 χρόνια!
ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΠΑΚΕΤΟ
Ας ξετυλίξουµε όµως το κουβάρι αυτής της µεθόδευσης, που έρχεται να υποδείξει ένα νέο «πλούτο» στην ελληνική κοινή γνώµη, η οποία φυσικά έχει καεί οικονοµικά µε το βρώµικο '99 του χρηµατιστηρίου και, βέβαια, υποφέρει από την οικονοµική κρίση των τελευταίων ετών.
Την προηγούµενη εβδοµάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής γνωστοποίησε ότι έχει στη διάθεσή του όλο το πακέτο των σεισµικών ερευνών 2ης γενιάς της νορβηγικής PGS για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και για περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Παράλληλα, δε, µε την επεξεργασία αυτών των δεδοµένων από την PGS, τους ειδικούς του υπουργείου και το γαλλικό ινστιτούτο υδρογονανθράκων BEICIP, έγινε γνωστό ότι ξεκινά και µια καµπάνια διάθεσης αυτού του πακέτου ανά τον κόσµο. Να τονίσουµε ότι το συγκεκριµένο πακέτο κοστίζει το λιγότερο 6 εκατοµµύρια δολάρια και, άρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τι ποσά µπορεί να συγκεντρώσει η αγορά του σε µεγάλη έκταση από πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς.
Παράλληλα, όλο το τελευταίο διάστηµα, το ΥΠΕΚΑ, µε τις ανακοινώσεις του, ουσιαστικά επιβεβαίωνε τα όσα έχει αποκαλύψει κατά καιρούς Το ΧΩΝΙ. Ότι, δηλαδή, οι ενδείξεις και τα συµπεράσµατα από τα µέχρι τώρα δεδοµένα πείθουν πως ελληνικά κοιτάσµατα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν και είναι σηµαντικά!
ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
Λίγες ηµέρες µετά τη γνωστοποίηση του ΥΠΕΚΑ, µεγάλα συστηµικά MME (που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα) έστησαν ένα κανονικό χορό πλειοδοσίας στη δηµιουργία εντυπώσεων. Αίφνης, γέµισαν µε αναφορές -ακόµη και µε πρωτοσέλιδα δηµοσιεύµατα- σε πετρέλαια αξίας δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατοµµυρίων ευρώ και, γενικά, καλλιεργήθηκε ένα κλίµα ότι όσοι εµπλέκονται στην εξόρυξη θα θησαυρίσουν. Ενα από τα µέσα που πέρασαν αυτό το κλίµα ήταν και το κυριακάτικο Έθνος του οµίλου Μπόµπολα, το οποίο αυτήν την περίοδο έχει την πρώτη κυκλοφορία την Κυριακή ανάµεσα στις ελληνικές εφηµερίδες. Κρατήστε το αυτό...
Με δεδοµένο αυτό το σκηνικό, την εβδοµάδα που πέρασε άρχισε να κυκλοφορεί και η πληροφορία ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν σε νέα διάθεση µετοχών µέσα από το χρηµατιστήριο! Το ρεπορτάζ από Το ΧΩΝΙ επιβεβαιώνει αυτή την πληροφόρηση: Βασικοί µέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων είναι το Δηµόσιο (έχει το 33%) και ο όµιλος Λάτση (επισήµως, 35%, αλλά φέρεται µέσω χρηµατιστηρίου να ξεπερνά το 40%). Ο µέχρι τώρα σχεδιασµός τους παρέπεµπε σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση µε πώληση µετοχών µέσω ΤΑΙΠΕΔ από το κράτος, µε παράλληλη πώληση µετοχών από το µεγάλο ιδιωτικό όµιλο, ο οποίος συχνά έχει ακουστεί ότι εξετάζει ακόµη και το ενδεχόµενο πλήρους αποχώρησης.
Το σενάριο, όµως, αυτό δεν φαίνεται να «βγαίνει» στην κυβέρνηση, καθώς όλες οι προσπάθειες σοβαρών ιδιωτικοποιήσεων µέσω ΤΑΙΠΕΔ έχουν αποτύχει, µε εξαίρεση τον ΟΠΑΠ και τον ΔΕΣΦΑ (µε τον τελευταίο, βέβαια, να έχει µια µεγάλη εκκρεµότητα µε την έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης).
ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ Ο, ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ»
Επρεπε λοιπόν να υπάρξει ένα «plan B». Και αυτό φαίνεται ότι βρέθηκε στο χρηµατιστήριο! Κι αν αναρωτιέστε «Ποιο χρηµατιστήριο; Διαλυµένο δεν είναι κι αυτό σαν την οικονοµία;», θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι, πλέον, η Οδός Αθηνών (πρώην Σοφοκλέους) έχει υποβιβαστεί στις αναδυόµενες αγορές, ενώ µέχρι πρότινος ήταν στις ώριµες. Αυτό σηµαίνει ότι είναι πολύ περισσότερο εκτεθειµένη σε βίαιες µεταβολές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα µε εξελίξεις και φηµολογίες. Και οι βίαιες µεταβολές, ως γνωστόν, φέρνουν πολλά λεφτά σε όσους ξέρουν πώς να κινηθούν...
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Ετσι, το story άρχισε να δουλεύεται άµεσα: παρόλο που η επεξεργασία των δεδοµένων της PGS από τους ίδιους τους Νορβηγούς έχει µόλις ξεκινήσει, υπάρχουν συνεχώς διαρροές στοιχείων που αναφέρονται σε µεγάλα κοιτάσµατα (κυρίως κοντά στους Παξούς) µε παράλληλο προµοτάρισµα του πακέτου δεδοµένων της PGS στο εξωτερικό αλλά και µε προβολή των Ελληνικών Πετρελαίων ως σηµαντικού παίκτη στους υδρογονάνθρακες.
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων δίνουν ήδη το «παρών» στις παρουσιάσεις των δεδοµένων της PGS και διαφηµίζουν την εταιρεία τους ως ηγέτη στον χώρο, παρόλο που η αγορά γνωρίζει ότι, είτε υπό κρατικό έλεγχο, είτε -στη συνέχεια-, µε µέτοχο και τον πανίσχυρο όµιλο Λάτση, τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν για 30 χρόνια στην διάθεσή τους τα δεδοµένα από όλες τις έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και όµως δεν είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση! Ούτε καν από το 1995 και µετά δεν είχαν εµφανιστεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, όταν πλέον είχε δηµιουργηθεί η νοµοθεσία για την έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων και ήρθαν ξένες εταιρείες (Enterprise και Triton) που επένδυσαν, έστω χωρίς αποτέλεσµα, σε έρευνες στη Δυτική Ελλάδα.
Αντίθετα, όλο αυτό το διάστηµα από την εταιρεία αποχώρησαν δεκάδες κορυφαίοι γεωλόγοι, γεωφυσικοί, µηχανικοί κ.λπ. µε τις διοικήσεις να επιµένουν ότι ο τοµέας του upstream, όπως είναι ο διεθνής όρος, δεν τους ενδιέφερε. Ως αποτέλεσµα, από τους 150 και πλέον επιστήµονες στον τοµέα της έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων, σήµερα έχουν µείνει καµιά δεκαπενταριά...
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ!
Επιπλέον, αυτήν την περίοδο, και παρά τα όσα κατά καιρούς δηλώνονται αρµοδίως, οι συµβάσεις που θα δροµολογήσουν έρευνες και εκµετάλλευση πιθανών κοιτασµάτων τα αµέσως επόµενα χρόνια, παραµένουν στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)!
Οι συµβάσεις αυτές αφορούν στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου οι εκτιµήσεις µιλούν για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, στα Γιάννενα, µε εκτιµήσεις για 70 εκατ. βαρέλια αλλά και για ποσότητες φυσικού αερίου, καθώς και στο Κατάκολο. Το τελευταίο είναι ένα µικρό κοίτασµα, της τάξης των 5 εκατ. βαρελιών, αλλά είναι το µόνο επιβεβαιωµένο στη Δυτική Ελλάδα, όπως διαπιστωµένα είναι και τα περίπου 20 εκατ. βαρέλια του κόλπου της Καβάλας (Πρίνος) όπου την παραχώρηση εκµεταλλεύεται η ελληνικών συµφερόντων εταιρεία Energean, που πρόσφατα –κι αυτό δείχνει ότι υπάρχουν µεγάλοι ξένοι που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσµατα– συµφώνησε να πουλά όλη την παραγωγή της περιοχής στην BP.
Κατά σύµπτωση (;), µια από τις συµβάσεις αυτές, στον Πατραϊκό Κόλπο, αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν ήδη ανακηρυχθεί προτιµητέοι επενδυτές και µόλις βάλουν την υπογραφή τους, θα πρέπει να δροµολογήσουν και επενδύσεις που σε πρώτη φάση φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Εχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια τέτοια ευχέρεια; Προφανώς δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν οι τελευταίες εκτιµήσεις των χρηµατιστηριακών αναλυτών, στο τέλος Φεβρουαρίου, εκτιµούν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια µπήκαν µέσα το 2013 κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ! Και η πληροφόρηση από αρµόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ παραπέµπει σε έγερση απίστευτων αξιώσεων κατά τη διαδικασία διαπραγµάτευσης για τις συµβάσεις, οι οποίες έχουν ουσιαστικά κολλήσει τις υπογραφές.
Ακούγεται... συνωµοσιολογικό; Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις συµβάσεις αυτές έχει κρατήσει αισίως 25 µήνες (!), όταν οι Κύπριοι διαπραγµατεύτηκαν µε πολύ περισσότερες εταιρείες και υπέγραψαν για τα κοιτάσµατά τους µε πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η Total και η ENI, µέσα σε 10 µήνες, είναι λογικό να συµπεράνει κανείς ότι όντως κάτι τρέχει.
Μήπως, λοιπόν, τα µεγάλα συµφέροντα που εξουσιάζουν αυτήν τη χώρα έχουν λόγους να µην θέλουν να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της που, µε βάση όλες τις ενδείξεις και τις επιστηµονικές εκτιµήσεις, είναι σηµαντικός; Το σίγουρο είναι ότι αυτήν την περίοδο κάποιοι ανέξοδα και αβασάνιστα υπερθεµατίζουν για γιγάντια κοιτάσµατα, ο εντοπισµός και η αξιοποίηση των οποίων, όµως, απέχει µια δεκαετία.
Αντίθετα, πολύ πιο άµεση φαίνεται ότι θα είναι η είσοδος των Ελληνικών Πετρελαίων στο χρηµατιστήριο, µε προφανή στόχο τα µεγαλύτερα δυνατά έσοδα για τους µετόχους, δηλαδή το Δηµόσιο και τον όµιλο Λάτση, καθώς και για ένα ισχυρό πλέγµα συµφερόντων. Η αναφορά στο ηχηρό δηµοσίευµα του Εθνους, περί µεγάλων κοιτασµάτων, δεν είναι τυχαία. Εχει σηµασία να συνυπολογίσουµε και το δεδοµένο ότι ο όµιλος Μπόµπολα έχει ήδη κοινή εταιρεία στην ενέργεια µε τον όµιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι εθνική υπόθεση και αποτελεί µια σηµαντική προοπτική για να βγει κάποια στιγµή η χώρα από την οικονοµική κρίση και να δυναµώσει ξανά. Κάποιοι, προφανώς, δεν το θέλουν αυτό. Κάποιοι θέλουν να χρησιµοποιούν τις παραδοσιακές µεθόδους, που φέρνουν εύκολα λεφτά αλλά που κρατούν εγκλωβισµένες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας µας.
w o r k e r s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου