Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ !!!


Μετά  την αποκάλυψη ότι το υδρόθειο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είχε παρουσιάσει το kavalaoil.blogspot ΕΔΩ , μια νέα ιδέα φιλοδοξεί να εισάγει τον Πρίνο στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, που θεωρείται ο τουρισμός !







Περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπακού του ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, υπάρχει η πόλη Naftalan. Κατά την Σοβιετική εποχή, η πόλη Naftalan ήταν πόλος έλξης τουριστών από ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση! Ο λόγος; Τα ιαματικά λουτρά αργού πετρελαίου!




Στην περιοχή, θεωρείται ότι το αργό πετρέλαιο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και θεραπεύει διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Λέγεται ότι απομακρύνει τους πόνους στις αρθρώσεις, στη μέση και γενικότερα ηρεμεί τα νεύρα! Επίσης, πιστεύεται ότι ομορφαίνει την επιδερμίδα! Να σημειώσουμε ότι το αργό πετρέλαιο του Naftalan, περιέχει περίπου 50% ναφθαλίνη, η οποία έδωσε και το όνομά της στην πόλη! Η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην φαρμακευτική για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών παθήσεων.




Στο απόγειό τους, τη δεκαετία του 1980,  τα λουτρά του Naftalan είχαν 75.000 επισκέπτες το χρόνο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα λουτρά έκλεισαν και άνοιξαν μόλις πρόσφατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον 13ο μ.Χ., ο διάσημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο, ο οποίος πέρασε από το Αζερμπαϊτζάν στο δρόμο του από τη Βενετία προς την Κίνα, αναφέρθηκε στο πετρέλαιο του Naftalan και εξήρε τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε ανθρώπους και ζώα. Οι άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, επισκέπτονται συχνά τα spa αργού πετρελαίου τα οποία γίνονται και πάλι δημοφιλή.




Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο την ημέρα, ενώ κάθε μπανιέρα γεμίζει περίπου με 150 λίτρα αργού πετρελαίου σε θερμοκρασία χλιαρή! Ο καθαρισμός του σώματος από το αργό πετρέλαιο, γίνεται με ειδικές σπάτουλες και στη συνέχεια με χάρτινες πετσέτες. Όσο για τη διαδικασία καθαρισμού των λουτρών, χρειάζονται αρκετά πλυσίματα! Υπάρχει ακόμη και μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται πατερίτσες επισκεπτών από το 1970-1980 που ισχυρίζονται ότι θεραπεύτηκαν από το αργό πετρέλαιο του Naftalan!
 




Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί στο Naftalan πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων και τουριστικών μονάδων με υπηρεσίες Crude Oil Spa, ενώ η επισκεψιμότητά τους αυξάνεται συνεχώς από εγχώριους και ξένους τουρίστες…






Πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου