Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ για το ΚΑΤΑΚΟΛΟ !





Η τράπουλα είχε 3 ντάμες : 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΤΡΑΪΚΟ – ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Οι 2 μοιράστηκαν. 

Η τρίτη ;
 
 


   Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την αναδοχή των δυο μεγαλύτερων περιοχών (ΙΩΑΝΝΙΝΑ και ΠΑΤΡΑΪΚΟ) στις κοινοπραξίες που πληρούσαν τις προδιαγραφές για την βέλτιστη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έμεινε σε εκκρεμότητα η περιοχή του Κατάκολου. Στον ανοιχτό διαγωνισμό (open door) που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ τον Γενάρη του 2012, κατέθεσαν προσφορές δυο κοινοπραξίες: Η ENERGEAN OIL & GAS/TRAJAN OIL AND GAS και  η GREKOIL ENERGY VENTURES. Μετά την πάροδο 18 μηνών, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε ότι καμία από τις κοινοπραξίες αυτές δεν καλύπτει εξολοκλήρου τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Δύναται όμως οι προδιαγραφές να πληρούνται μέσα από μια συνεργασία των 2 κοινοπραξιών! Αυτό ακριβώς πρότεινε ομόφωνα η επιτροπή στον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. κο Μανιάτη, ισχυριζόμενη ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται αρτιότερα και αποτελεσματικότερα οι σκοποί του δημόσιου συμφέροντος.








Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει: 


«Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, οι δύο ανταγωνιστικές προσφορές των αιτουσών ENERGEAN OIL & GAS S.A./TRAJAN OIL AND GAS LIMITED και GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED περιέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που η αλληλοσυμπλήρωσή τους εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έκρινε  σκόπιμη τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους των δύο αιτουσών και εισηγήθηκε την πρόταση αυτή στον Υπουργό ΠΕΚΑ.  Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση αυτή.».

 

 

    
   Με αυτή την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία στη διεθνή ορολογία καλείται μεταφορικά "FORCED MARRIAGE" (Αναγκαστικός Γάμος), εμπλέκονται στην εκμετάλλευση της περιοχής του Κατάκολου 3 εταιρίες. Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα προσκληθούν εντός των ημερών στο ΥΠΕΚΑ ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων με σκοπό τη μεταξύ τους συνεργασία.






Ο Υπουργός μετά την αποδοχή της πρότασης που έκανε η αρμόδια επιτροπή, δήλωσε: 


«Προχωράμε σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του εθνικού σχεδίου έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους. Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τους τρεις διαγωνισμούς στον Πατραϊκό, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ενώ τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια με νέες προκηρύξεις. Για την περιοχή «Κατάκολο», σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών στην περιοχή, αναμένονται σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου