Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ (φωτο)


Η εγκατάσταση ενός JACK-UP γεωτρυπάνου 
είναι μια πολύωρη διαδικασία 
που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή 
και μεγάλη ακρίβεια…

 


Μετά το ολονύκτιο ταξίδι του μέχρι τις εξέδρες του Πρίνου, το γεωτρύπανο FORTUNA συνοδευόμενο από τα 3 ειδικά ρυμουλκά, άρχισε στις 8 το πρωί να προσεγγίζει την ανατολική πλευρά της εξέδρας "Β". Το πλωτό γεωτρύπανο, κινούμενο σε κατεύθυνση αντίστοιχη της συνισταμένης δύναμης των 3 ρουμουλκών, με τη βοήθεια πάντα της τεχνολογίας και του δορυφορικού στίγματος, άγγιξε σχεδόν την εξέδρα απ’ όπου θα ξεκινήσει τις πρώτες γεωτρήσεις.



Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσέγγισης του γεωτρυπάνου, η παραγωγή των πηγαδιών είχε σταματήσει για λόγους ασφαλείας. Η ακριβής θέση που θα πατούσε το γεωτρύπανο είχε προκαθοριστεί, στην πράξη όμως απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί, συγχρονισμός και πολλή προσοχή. Τα 3 ρυμουλκά κρατούσαν συνεχώς το πλωτό σε ισορροπία, όντας σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων που ήταν οι υπεύθυνοι του FORTUNA. Με αυξομειώσεις της ισχύος των μηχανών του κάθε ρυμουλκού, πετύχαιναν ελάχιστες μετακινήσεις της θέσης του πλωτού.





Οι χειριστές παραγωγής και όλοι οι εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΪΛ ήταν σε επαγρύπνηση, για παν ενδεχόμενο. Παρούσα ήταν και η ομάδα των δυτών, με συνεχείς ελέγχους του βυθού στον οποίο θα "πατούσε" το γεωτρύπανο.



Όλη η διαδικασία εγκατάστασης ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 16:30 το απόγευμα, οπότε τα πηγάδια άνοιξαν και πάλι, επαναφέροντας τις εγκαταστάσεις σε παραγωγική διαδικασία. Το γεωτρύπανο είναι πλέον έτοιμο να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες συνδέσεις που απαιτούνται για την έναρξη και υλοποίηση των γεωτρητικών εργασιών που περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα. Να υπενθυμίσουμε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αποτελείται από 4 γεωτρήσεις σε υφιστάμενα κοιτάσματα του Πρίνου, με σκοπό την αύξηση την ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου