Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ




Εδώ και δυο ημέρες 
το γεωτρύπανο "HERCULES 265", 
που βρίσκεται 80km 
από τις ακτές της Λουιζιάνα των ΗΠΑ 
βρίσκεται στις φλόγες…






Την Τρίτη το πρωί, μια έκρηξη ενός πηγαδιού στην πλατφόρμα της εταιρίας Walter Oil & Gas στον κόλπο του Μεξικού, ανάγκασε 44 εργαζόμενους να εκκενώσουν πλατφόρμα και γεωτρύπανο. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ καθώς και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ασφαλείας, προσπαθούν να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Η περιοχή είχε δεχθεί το μεγάλο πλήγμα από την φωτιά στην πλατφόρμα πετρελαίου Horizon το 2010, όπου είχε προκληθεί τεράστια οικολογική καταστροφή από τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και είχαν χάσει τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι. Η προχθεσινή φωτιά δεν είναι αυτού του μεγέθους, ούτε του ίδιου βαθμού επικινδυνότητας. Ωστόσο, μεγάλα τμήματα από το φλεγόμενο γεωτρύπανο έχουν καταρρεύσει και έχουν βυθιστεί.


Το μεγαλύτερο τμήμα του γεωτρητικού πύργου έχει καταστραφεί

Η έκρηξη στο Jack-Up γεωτρύπανο που επιχειρούσε εργασίες "sidetrack well" σε θαλάσσιο βάθος 47 μέτρων, προκάλεσε τη φωτιά. Ειδικά σκάφη και εξειδικευμένοι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε  να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. Ήδη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης. Θα επιχειρηθεί μια νέα γεώτρηση με εφεδρικό πηγάδι, ώστε να εκτραπεί η ροή του φυσικού αερίου και να κατασβηστεί η φωτιά.

Ο καπνός διακρίνεται από αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι κηλίδες στη θάλασσα αρχίζουν να γίνονται ορατές...


Η ακτοφυλακή περιόρισε την απόσταση των διερχόμενων πλοίων στα 4 ναυτικά μίλια από την φλεγόμενη πλατφόρμα, καθώς επίσης απαγορεύτηκε η πτήση οποιουδήποτε αεροσκάφους σε ύψος μικρότερο των 2.000 ποδών.


 

Να σημειώσουμε ότι η αμερικάνικη εταιρία HERCULES διαθέτει 40 γεωτρύπανα τύπου Jack-Up, σαν αυτό που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις εξέδρες του Πρίνου, 13 φορτηγίδες και 24 πλοία μεταφοράς γεωτρυπάνων.


Στο video που ακολουθεί βλέπετε να βγαίνει καπνός από την πλατφόρμα, καθώς και συντρίμμια να πέφτουν στο νερό…







Πηγή: bbc.co.uk


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου