Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

 

 Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα

των σεισμικών ερευνών του Ιονίου.

Πωλούνται όπως είναι επεξεργασμένα !



     

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Νορβηγική εταιρία PGS (Petroleum Geo-Services) κέρδισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το ελληνικό Δημόσιο για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.



Με το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος "Nordic Explorer" ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες με τη μέθοδο των μαγνητικών και βαρυτικών καταγραφών και τη συλλογή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Στη συνέχεια, βάσει της σύμβασης θα ξεκινούσε η επεξεργασία των δεδομένων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτιμηθούν οι δυνατότητες των θαλασσίων περιοχών του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια τόσο των ερευνών με το Nordic Explorer, όσο και της επεξεργασίας των δεδομένων, παραβρέθηκαν έλληνες επιστήμονες.






Μετά την πάροδο 8 μηνών από την έναρξη της "σάρωσης" του Ιονίου και την Νότιας Κρήτης, η Νορβηγική εταιρία ανακοίνωσε χθες ότι τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων είναι έτοιμα και προς πώληση! Η PGS εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα αποτελέσματα των δεδομένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «…οι περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες».



Η Νορβηγική εταιρία όπως είναι φυσικό διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο "το προϊόν" της, όπως άλλωστε επιβάλλει ο άγραφος νόμος του εμπορίου! Έτσι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους αγοραστές και θα μπορέσει να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα με τους ευνοϊκότερους όρους.



 
Τα δεδομένα αφορούν έκταση συνολικά 18.500 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των 6.000χλμ που υπήρχαν ήδη στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων. Η επεξεργασία των δεδομένων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την Νορβηγική εταιρία μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, θα έχουν ανακοινωθεί και επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού open door για τις περιοχές εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου