Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;


Ο Τούρκος πρωθυπουργός
 Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν
 αποφάσισε να κάνει ευρεία 
έρευνα για υδρογονάνθρακες 
στα Δυτικά της Χίου.




Οι Τούρκοι ξεκινούν έρευνες στο Αιγαίο τον επόμενο μήνα με πρόφαση το χαμένο Τουρκικό F16 που έπεσε στη περιοχή το 1996, την ώρα που στη Βουλή περί άλλων τυρβάζουν. Τα όργανα και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουν περιλαμβάνουν σάρωση των θαλασσίων περιοχών με sonar, που θα δώσει την περιοχή των ηφαιστείων του φυσικού αερίου και την πιθανή θέση κοιτασμάτων. Πρόκειται για μια έρευνα που θα πάρει αρκετό καιρό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το θέμα έχει υποβιβαστεί από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Για να καταλάβετε τι πρόκειται να συμβεί, ας δούμε μερικές χρήσιμες φωτογραφίες που αφορούν την έρευνα του βυθού για φυσικό αέριο...



Στη φωτογραφία αριστερά ένα πλοίο με sonar στο υπογάστριο του, όπως τα πολεμικά και τα ωκεανογραφικά που περιπλέουν το Αιγαίο και φθάνουν μέχρι τη Σαλαμίνα το ένα μετά το άλλο. Στην ίδια φωτογραφία βλέπετε φυσικό αέριο να βγαίνει από το βυθό σε διάφορα σημεία. Στην εικόνα δεξιά φαίνεται μια τρισδιάστατη φωτογραφία που δείχνει τη μορφή του βυθού όπως αυτή συντίθεται με τη βοήθεια των δεδομένων ενός sonar. Αυτές τις φωτογραφίες λαμβάνουν τα πλοία που το ΓΕΕΘΑ έχει αφήσει να κάνουν βόλτες ανενόχλητα στο Αιγαίο και νότια του Καστελόριζου.

Ακολουθούν δύο ακόμη φωτογραφίες...


Στη φωτογραφία αριστερά, φαίνονται οι αναλύσεις μετρήσεων σε real-time από sonar ενός πλοίου καθώς αυτό κινείται  σε μια κάθετη τομή του βυθού, που δείχνουν φυσικό αέριο να βγαίνει από διάφορες ρωγμές βράχων (όπως αυτές στη δεξιά φωτογραφία που είναι τραβηγμένη από υποβρύχιο ρομπότ) φθάνοντας μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Ο βυθός στο Αιγαίο είναι περίπου στα 400 μέτρα.



του καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη




ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ



Η τουρκική εφημερίδα Vatan αποκαλύπτει πως το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αποφάσισε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέλκυσης της σορού του σμηναγού Ναίλ Ερντογάν, όπως και του αεροπλάνο του που κατέπεσαν στα ανοιχτά της Χίου κατά την διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά στις 8/10/1996. Ο διασωθείς δεύτερος Τούρκος πιλότος του F-16, που περισυνελέγη από ελληνικό μέσο διάσωσης και νοσηλεύτηκε στην Χίο, είχε δηλώσει ότι το αεροσκάφος τους είχε συντριβεί μάλλον από μηχανική βλάβη και ανάφλεξη.

«Τερματίζεται ο πόνος 17 ετών» είναι ο τίτλος της εφημερίδας και αναφέρει πως «θα βγει η σορός του Ναίλ Ερντογάν από το αεροσκάφος που είχε πέσει το 1996 στο Αιγαίο. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ ανακοίνωσε πως «ο πρωθυπουργός (Ταγίπ Eρντογάν) έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες. «Το αεροσκάφος μας ανοιχτά της Συρίας βρέθηκε και ανελκύστηκε από τα 1285 μέτρα. Στο Αιγαίο το βάθος είναι μόλις 400 μέτρα. Θα βγάλουμε τη σορό του πιλότου μας και το αεροσκάφος μας από τον βυθό της θάλασσας. Με τη βοήθεια του Θεού θα το κάνουμε αυτό».

Το ερώτημα πάντως είναι σε ποιο ακριβώς σημείο του Αιγαίου θα γίνουν οι έρευνες καθώς ο Τούρκος υπουργός όπως και η εφημερίδα μιλούν για το Αιγαίο και δεν αναφέρουν τίποτα πως το τουρκικό αεροσκάφος είχε πέσει ανοιχτά της Χίου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Hurriyet" πριν ακριβώς ένα χρόνο, την πρόθεσή του να βοηθήσει στην ανεύρεση της σορού του πιλότου του F-16 που έπεσε το 1996 στο Αιγαίο φέρεται να διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αμερικανική πρόθεση.


Πηγή: Onalert.gr













      w o r k e r s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου