Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ GREKOIL ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ;




Γιατί καθυστερεί

η διαδικασία

ανάθεσης ;






Ο διαγωνισμός Open Door για το κοίτασμα στο Κατάκολο, οδήγησε όπως θυμόμαστε σε "Αναγκαστικό Γάμο" τις δυο κοινοπραξίες α) Energean-Trajan και β) Grekoil. Τα δυο κοινοπρακτικά σχήματα ζητήθηκε από το Υπουργείο να παρουσιάσουν μια νέα βελτιωμένη προσφορά, με σκοπό το μεγαλύτερο δυνατό όφελος του ελληνικού δημοσίου. Η προσφορά κατατέθηκε την επομένη της προγραμματισμένης συνάντησης, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που απέσπασε γνωστή ιστοσελίδα ενέργειας από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται. Η κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία της GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED με στρατηγικό επενδυτή την VIKING OIL & GAS, φαίνεται να ανησυχεί τα στελέχη του Υπουργείου ως προς την φερεγγυότητά της. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη ακύρωση του συμβολαίου που επρόκειτο να συνάψει η VIKING με την Καναδέζικη SONDE RESOURCES, για την απο κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος Joint Oil Block στην Τυνησία. Η SONDE ανέμενε από την VIKING 40 εκατομμύρια δολλάρια ως τραπεζική εγγύηση, δίνοντάς της διάστημα 21 ημερών. Σ'αυτό το χρόνο προστέθηκαν άλλες 21 ημέρες, επεκτείνοντας το χρονικό περιθώριο για την VIKING. Μετά τη λήξη των 42 συνολικά ημέρών η VIKING OIL & GAS δεν κατάφερε να εμφανίσει το ποσό της εγγύησης, με συνέπεια την ακύρωση της συμφωνίας από την SONDE RESOURCES. 

Το παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι στην προχθεσινή συνάντηση αντιπροσώπων των κοινοπραξιών στο Υπουργείο ΔΕΝ εμφανίστηκε εκπρόσωπος της VIKING, προβληματίζει τα στελέχη της επιτροπής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε η πλήρης μετοχική σύνθεση και η χρηματοοικονομική επάρκεια της VIKING, αναμένοντας την απάντηση της εταιρίας. Σε περίπτωση που η VIKING κριθεί ανεπαρκής ή αποσύρει το ενδιαφέρον της για την περιοχή του Κατάκολου, θα κληθεί η δεύτερη κοινοπραξία (Energean - Trajan) να αναλάβει μόνη της. 







        w o r k e r s




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου