Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία
με την εταιρία Coca Cola 3Ε
που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη.
Τι συμβαίνει άραγε;
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (αξίζει να το διαβάσετε όλο)
Η αμερικανική πολυεθνική εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1969, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, για λογαριασμό του ελληνοαμερικανού Τομ Πάπας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πέρασε στα χέρια της οικογένειας Λεβέντη-Δαυίδ υπό την επωνυμία Coca Cola Τρία Έψιλον, όπως είναι γνωστή έως σήμερα.
Η εταιρεία κατόρθωσε τις επόμενες τρεις δεκαετίας να κυριαρχήσει πλήρως στην ελληνική αγορά, αποκτώντας στην ουσία το χαρακτήρα μονοπωλίου στην αγορά των αναψυκτικών. Σήμερα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ από την Ελλάδα κατόρθωσε να επεκταθεί σε 28 χώρες παγκοσμίως. Σήμερα κυριαρχεί σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η απόλυτη κυριαρχία στην ελληνική αγορά και η εξαφάνιση των ανταγωνιστών της στην αγορά, κυρίως η εξαφάνιση των μικρών τοπικών επιχειρήσεων αναψυκτικών, είχε ως συνέπεια και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και μείωσης των θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Θύματα αυτής της πολιτικής «έπεσαν» διάφορα τμήματα και εμφιαλωτήρια σε όλη την Ελλάδα, στην Κέρκυρα, την Ορεστιάδα, το Μεσολόγγι, αλλά και εργοστάσια, όπως αυτό της Αθήνας, της Ρόδου, της Πάτρας και τώρα της Θεσσαλονίκης.
Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιούνται διαρκώς απεργιακές κινητοποιήσεις για να “σωθεί” το εργοστάσιο, να μη φύγει οριστικά στην Βουλγαρία και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
Στην ακμή του το εργοστάσιο έφθασε να αριθμεί κοντά στους 450 εργαζόμενους, ενώ σήμερα αριθμεί μαζί με τους προσφάτως απολυμένους 55 συνολικά άτομα. Η εταιρία υποστηρίζει δημόσια ότι απασχολεί διακόσια άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το εργοστάσιο, γιατί, ακόμη και αν είναι αληθινός, αφορά πωλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κανείς από τους εργαζόμενους δεν έχει δει ποτέ τους διακόσιους εργαζόμενους φαντάσματα που παρουσιάζει στις δηλώσεις της η εταιρία.
Η κατάσταση οξύνθηκε για μια ακόμη φορά στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρία ανακοίνωσε την κατάργηση του τμήματος διανομής και την παράδοσή του σε υπεργολάβους. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα με απεργία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για πάνω από εβδομήντα ημέρες. Οι απεργοί με γενικές συνελεύσεις τους και με μυστική ψηφοφορία αποφασίζουν για την συνέχιση της απεργίας. Έως τώρα οι αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας ήταν ομόφωνες! Κεντρικό αίτημα των απεργών είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου και φυσικά η ανάκληση των απολύσεων. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εάν η πολυεθνική αντέξει στην απεργία και το μποϊκοτάζ την άνοιξη θα απολυθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και θα κλείσει το εργοστάσιο, το οποίο θα μετατραπεί σε αποθήκη και σταθμό μεταφόρτωσης βουλγαρικών προϊόντων, τα οποία όπως και σήμερα θα φέρουν την ένδειξη «παράγεται στην Ε.Ε.».
Τα Σωματείο και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΠ) σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αιφνιδίασαν την εργοδοσία, με την κήρυξη μποϊκοτάζ ως μέσο πίεσης για να καθίσει η πολυεθνική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να «σωθεί» το εργοστάσιο. Από την πρώτη Οκτωβρίου διεξάγεται ένας τεράστιος αγώνας ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αθήνα και πόλεις της νότιας Ελλάδας, μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι καταναλωτές να απέχουν από τα προϊόντα της πολυεθνικής μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Στην προσπάθειά τους αυτή οι απεργοί έχουν ως συμμάχους τους τα εργατικά συνδικάτα από όλη τη χώρα, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, εναντίον τους έχουν το σύστημα ενημέρωσης (μεγάλα κανάλια και ραδιόφωνα και μεγαλοδημιοσιογράφους κ.λπ.) που τηρούσε και τηρεί σιγή ιχθύος για την απεργία και τα αιτήματά τους. Οι απεργοί ξεπέρασαν το εμπόδιο αυτό, που το γνώριζαν και από παλαιότερες κινητοποιήσεις τους, με τη χρήση του Διαδικτύου και των άλλων κοινωνικών μέσων, πληροφορώντας τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές για τα αιτήματά τους και την πολιτική της πολυεθνικής Κόκα Κόλα.
Παράλληλα οι απεργοί προχωρούν σε εκτεταμένες αφισοκολλήσεις σε όλες τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Στη διάθεσή τους έχουν την πρώτη παρτίδα από εκατό χιλιάδες αφίσες που χρηματοδότησε η ΓΣΕΕ, ενώ στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και σε επαρχιακές πόλεις κυκλοφορούν καθημερινά τριάντα αυτοκίνητα με τηλεβόες στην οροφή τους που ενημερώνουν τους καταναλωτές και τους καλούν να βγάλουν «Κόκκινη Κάρτα» στα προϊόντα της Κόκα Κόλα.
Το βαρέλι με τα ξύλα μας θυμίζει παλιές στιγμές της KAVALA OIL. Από ένα τέτοιο βαρέλι πήρε το όνομά του το Σωματείο Εργαζομένων μας! |
Το κίνημα της «Κόκκινης Κάρτας» είναι μια πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Απεργοί, συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο των Εμφιαλωμένων Ποτών, και μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων μοιράζουν φυλλάδια μπροστά σε σούπερ μάρκετ με τα οποία καλούν τον κόσμο να μην αγοράζει τα προϊόντα Κόκα Κόλα, Αμίτα, Φάντα και νερό «Αύρα».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι απεργοί τα ποσοστά της πτώσης των πωλήσεων των προϊόντων της Κόκα Κόλα το μήνα Νοέμβριο είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Υπάρχουν περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική που η πτώση έχει αγγίξει το 47%, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η πτώση και στην ίδια την Θεσσαλονίκη υπερβαίνοντας το 25%. Και η τάση της πτώσης των πωλήσεων συνεχίζεται όσο συνεχίζεται το μποϋκοτάζ και η ενημέρωση του κοινού για τις εισαγωγές από την Βουλγαρία. Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της «Κόκκινης Κάρτας» είναι ο περιορισμός των διαφημίσεων της Κόκα Κόλα στα διάφορα μέσα ενημέρωσης Το μποϋκοτάζ έχει καθηλώσει την πολιτική προώθησης των προϊόντων στην αγορά και δεν επιτρέπει στην πολυεθνική να αναπτύξει επιθετική πολιτική ενόψει Χριστουγέννων. Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια των καταναλωτών έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η χρήση του μποϋκοτάζ ως μέσο πάλης των εργαζομένων φαίνεται ότι ασκεί φοβερή πίεση σε μια εταιρία του μεγέθους της Κόκα Κόλα. Γι΄ αυτό η εμπειρία των απεργών της Κόκα Κόλα είναι χρήσιμη για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά τώρα προέχει οι εργατικές οικογένειες από τη μια άκρη της Ελλάδας να στηρίξουν την πολιτική της «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ» και να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της πολυεθνικής Κόκα Κόλα μέχρι να ανοίξει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.
Γι'αυτό όλοι λέμε ΟΧΙ στα προϊόντα της COCA COLA 3E
μέχρι να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης!
Επισκεφθείτε το Blog των απεργών της Coca Cola 3E chronico-apergias.blogspot.gr
w o r k e r s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου