Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑ!



Από κάτι τέτοια
 αντιλαμβανόμαστε πόση
 σημασία δίνουν οι
 δημοσιογράφοι των
 Αθηνών στα θέματα 
της περιφέρειας...





Η ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ "ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ" !!!

Η έγκριτη δημοσιογράφος της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ Μανταλένα Πίου, ειδική σε θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδρογονανθράκων, στο τελευταίο της άρθρο αναφερόμενη στο διαβόητο και περιπλανώμενο θέμα της Υπόγειας Αποθήκης του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας...

...φαντάστηκε ότι τα τελευταία χρόνια εκτός από την Καβάλα που όλοι γνωρίζαμε ως τώρα, υπάρχει και μια καινούρια ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ !!! 

Το άρθρο που θα διαβάσετε παρακάτω, αναδημοσιεύτηκε όπως είναι φυσικό σε πλήθος άλλων ιστοσελίδων, διαμηνύοντας σε όλο τον κόσμο την ύπαρξη μιας Νέας Καβάλας!



ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το άρθρο αναφέρεται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος της "Νότιας Καβάλας" (Ν.Καβάλα - αυτό μπέρδεψε τη συμπαθέστατη Μανταλένα) σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Ένα προτζεκτ το οποίο μετά από ιδέα και εκπόνηση μελέτης εκ μέρους της KAVALA OIL και της Ενεργειακής Αιγαίου, οδηγήθηκε στις καλένδες του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) με την τύχη του να αιωρείται εδώ και χρόνια. Ο βραδυφλεγής κρατικός μηχανισμός έχει επιτύχει την απαξίωση του έργου, το οποίο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμο. Αντί γι'αυτό, το ΥΠΕΚΑ κι εν συνεχεία το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει ένα ατελείωτο μπαράζ ανακοινώσεων, μελετών, προσκλήσεων και διαγωνισμών για την "βέλτιστη αξιοποίηση του έργου", το οποίο συν τοις άλλοις χαρακτηρίζει ως εργαλείο για την "ενεργειακή ασφάλεια των αποθεμάτων της χώρας και της Ευρώπης" !!!



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΤΟ ΑΡΘΡΟ (όπως δημοσιεύτηκε)

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΕΡΙΟΥ

Της Μανταλένας Πίου

Την άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποθήκη φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νέας Καβάλας. Για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου στη Ν. Καβάλα εκπονείται μελέτη από τη φινλανδική εταιρεία συμβούλων Poyry, αλλά η μελέτη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο. Στόχος είναι η διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού πλαισίου με βάση τα διεθνή δεδομένα, προκειμένου ο διαγωνισμός να προσελκύσει επενδυτές, καθώς τα ποσά που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για να μετατραπεί το κοίτασμα σε αποθήκη φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 350-400 εκατ. ευρώ. Εξάλλου εξετάζεται για εμπορική χρήση να δοθεί ένα μέρος του κοιτάσματος, και το υπόλοιπο να διατηρηθεί για την αποθήκευση των αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας. Τα δικαιώματα επί του κοιτάσματος και της μετατροπής του σε αποθήκη έχουν μεταφερθεί από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.


Ενδιαφέρον

Για το συγκεκριμένο κοίτασμα και την προοπτική μετατροπής του σε αποθήκη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρίες, όπως η Energean Oil & Gas.

To σχέδιο της υπόγειας αποθήκης έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος με βάση τη νομοθεσία EU Νο 347/2013 καθώς το πρότζεκτ μπορεί να έχει άμεση συνέργεια με τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, που σχεδιάζονται στον λεγόμενο ?Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο? για την τροφοδοσία της Ευρώπης. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που προορίζεται να μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, ο IGB, o αγωγός που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και ο East Med, που εξετάζεται για τη μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νέας Καβάλας με τη μετατροπή του σε αποθήκη μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα έργα αυτά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά και οι ίδιοι οι κανονισμοί της ΕΕ επιβάλλουν στη χώρα μας να αυξήσει το αποθηκευτικό της δυναμικό για το φυσικό αέριο, καθώς η αγορά απελευθερώνεται και θα υπάρξει ανταγωνισμός ενώ μετά την κρίση η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί. Με βάση τις ανακοινώσεις της Energean Oil & Gas, σε πρόσφατο συνέδριο στη Φρανκφούρτη η μετατροπή σε αποθήκη αερίου απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, ενώ το δυναμικό αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα, με μεγίστη ικανότητα παράδοσης στο σύστημα περί τα 9 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Η εταιρία, που διαχειρίζεται τον Πρίνο είχε μέχρι πρόσφατα και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.




ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ kavalaoil.blogspot.gr
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ




kavalaoil.blogspot.gr
       w o r k e r s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου