Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ SPRIDER STORES




Aπό τις μεγαλύτερες μαζικές 
απολύσεις στην εποχή του Μνημονίου
ήταν αυτή των 900 εργαζομένων 
της SPRIDER STORES




Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή των εργαζομένων στο SPRIDER STORES του Αγρινίου. Διαβάστε τον κυνισμό και την αναλγησία των ιδιοκτητών της επιχείρησης απέναντι στους εργαζόμενους... 



Αναφορικά με το κλείσιμο των SPRIDER STORES

Παρασκευή 04/10/13

Φίλοι-ες

Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε σε όλους εσάς, που γνωρίσαμε και αναπτύξαμε σχέσεις στα τόσα χρόνια λειτουργίας του καταστήματος στο Αγρίνιο , αναφορικά με τις εξελίξεις στην εταιρία.

Την Δευτέρα 30/09/2013 στις 6.00μμ , ενώ το κατάστημα λειτουργούσε κανονικά και εμείς εξυπηρετούσαμε ευσυνείδητα (όπως κάναμε από 2005 που άνοιξε το κατάστημα στη πόλη μας) όσους από εσάς έτυχε να είστε εκεί, ήρθε εκπρόσωπος της εταιρίας και αφού μίλησε με την υπεύθυνη του καταστήματος ,ζήτησε να φύγουν οι πελάτες και να του παραδοθούν οι εισπράξεις της ημέρας καθώς και τα κλειδιά του καταστήματος.

Όπως καταλαβαίνετε μείναμε άναυδοι αφού ακόμη και το πρωί της ίδιας ημέρας γινόταν συζητήσεις για το πρόγραμμα του επόμενου μήνα που το προσχέδιό του είχε ήδη αποσταλεί στα κεντρικά. Ενώ, οι υπόλοιπες ώρες κύλησαν προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έχει γίνει και κυρίως τι ακολουθεί ,την επομένη μέρα γίναμε γνώστες μέσω διαδικτύου μιας επιστολής των ιδιοκτητών προς εμάς τους εργαζόμενους. Επιστολή που απευθυνόταν σε εμάς και τη μάθαμε όπως και όλοι την επομένη μέρα και μέσω διαδικτύου.

Σε αυτή την «αγιογραφία» των ενεργειών της διοίκησης μας δίνονται και συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Μάλιστα δίνονταν και τηλέφωνα του νομικού τμήματος της εταιρίας που έμπαιναν στη διάθεση μας για πληροφορίες!!!!!!

Κατόπιν όλων αυτών αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την επιστολή για να ενημερώσουμε όλους εσάς με τους οποίους τόσα χρόνια είχαμε κτίσει προσωπική επαφή, πέρα και έξω από την επαγγελματική σχέση, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και για να δηλώσουμε προς ολους:

1. Ότι τη θέληση μας για να μείνει βιώσιμη η εταιρία τη δείξαμε όταν εξακολουθήσαμε να δουλεύουμε με τον ίδιο ζήλο ακόμα και όταν η διοίκηση μας έκανε περικοπή γύρω στο 35% του μισθού μας πέρυσι το Σεπτέμβρη κατόπιν «συμφωνίας» με το εργοδοτικό σωματείο που συστήθηκε από διευθυντές καταστημάτων και παρατρεχάμενους χωρίς να ρωτηθεί κανείς από εμάς.

2.  Ότι αντί να δίνει συμβουλές προς εμάς, κάνοντας τον «άγιο» για αυτά που η ίδια έκανε και συνεχίζει να κάνει, περιμένουμε από την διοίκηση της εταιρίας:

- Nα μας δώσει τα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ που μας χρωστάει

- Να μας δώσει το έγγραφο απόλυσης ώστε είτε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε άλλο εργοδότη , είτε να μπούμε στο ταμείο ανεργίας για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

- Να μας καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις όπως προβλέπει ο νόμος.

Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς τους 11 εργαζόμενους στο Αγρίνιο και τις οικογένειες μας αλλά άλλους 900 περίπου εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα (αν βάλουμε και τις οικογένειες τους ο αριθμός εκτοξεύεται!!)






ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Το δίκτυο των καταστημάτων της εταιρείας είχε φθάσει μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρόνια να αριθμεί 110 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Πολωνία. Η εταιρεία στις καλές εποχές πραγματοποιούσε πωλήσεις 160 εκατ. ευρώ, είχε περίπου 15 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και απασχολούσε 2.000 εργαζόμενους.

Η οικονομική κρίση όμως είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα η Sprider από το 2009 και μετά να εμφανίζει ζημίες. Επιχειρήθηκε γενναία αναδιάρθρωση του δικτύου (σταμάτησαν οι δραστηριότητες σε Ρουμανία, Κύπρο, Πολωνία, Σερβία) το οποίο περιορίστηκε στα 50 καταστήματα, έγιναν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό αλλά η πορεία δεν αντεστράφη. 

Αντιθέτως, το Φεβρουάριο του 2012 συνέβη ένα καθοριστικό γεγονός για τη μετέπειτα πορεία του ομίλου. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία στην Ανθούσα Αττικής, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μείνει χωρίς αποθέματα στη μέση της σεζόν. Το ύψος των ασφαλιστικών απαιτήσεων σε επίπεδο ομίλου από την πυρκαγιά ανήρχετο σε 10,4 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας κ.κ. Αθανάσιος και Σάββας Χατζηιωάννου κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία και η όλη διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η εταιρεία, μαζί με τη μητρική Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ τον Ιανουάριο του 2013 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αλλά οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές. 

«Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores, επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση και οδήγησαν την εταιρεία στην συγκεκριμένη απόφαση», αναφέρει η διοίκηση και προσθέτει:

«Έχοντας καταφέρει να αναδιαρθρώσουμε ουσιαστικά το δίκτυο πωλήσεων μας, αλλά και το κόστος λειτουργίας μας, διαθέταμε όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Δυστυχώς η ταμειακή ασφυξία στην οποία καταδικαστήκαμε δεν κατέστησε δυνατή την ομαλή τροφοδότηση των καταστημάτων μας με εμπόρευμα και έθεσε τα θεμέλια για την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 77 εκατ. ευρώ, ζημίες 41 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 17,7 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 95 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1971 από την οικογένεια Αργυρού. Το 1999 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου. Ακολούθησε μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης αφού από 20 καταστήματα το 1999 έφτασε τα 110. Το 2004 πραγματοποιήθηκε δημόσια εγγραφή για την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.







Πηγή: ΑΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου