Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ενημέρωσε τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας

 
 της Κορίνας Γιαννάκη

  Σήμερα το πρωί 23 Μαΐου, το Σωματείο των εργαζομένων της «ΚΑΒΑΛΑ OIL», βρέθηκε ύστερα από πρόσκληση του κ. Στέφανου Μπασινά και του κ. Ηλία Κούκουρα στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, με κύριο στόχο να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων για τις ενέργειες που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της «ΚΑΒΑΛΑ OIL», για να πετύχουν την αυτοδιαχείριση της επιχείρησης.





Μετά από σύντομο χαιρετισμό του κ. Στέφανου Μπασινά και παρουσία αρκετών εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδας καθώς και του κ. Χρήστου Θεοδουλίδη, Συντονιστή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Βαγγέλη Παππά να παίρνει το λόγο.



Ο κ. Βαγγέλης Παππάς, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού της «Καβάλα OIL», παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στους αγώνες που έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι όταν αποφασίστηκε να κλείσει το εργοστάσιο, χωρίς να παραλείψει να κάνει εμμέσως πλην σαφώς μια σύγκριση με την κατάσταση που βιώνουν τώρα οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων, κάνοντας τις εξής δηλώσεις: « Δεν δεχτήκαμε τις απολύσεις και κάναμε κατάληψη του χώρου-όσο σας πληρώνουν πρέπει να είστε παρόντες και συνεπείς- παρεμποδίζοντας έτσι το άδειασμα του εργοστασίου. {…} Στις 21 Μαΐου του 1999 οι Καναδοί παραδίδουν το εργοστάσιο. Δημιουργήσαμε τότε συνεταιρισμό και συνεργαστήκαμε με κάποια εταιρεία. Την 1η χρονιά που είχαμε κέρδη δεν δεχθήκαμε διανομή αλλά με παρέμβαση του κ. Χριστοδουλάκη αυτά έπρεπε να μοιραστούν. {…}Κάνουμε αυτοδιαχείριση από το 2005 και πετύχαμε να διατηρήσουμε και τους μισθούς και τις θέσεις μας».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους των Τσιμέντων δήλωσε: «Αν έχετε κάποια αντιπρόταση κάντε την γιατί αξίζει να αγωνίζεσθε. Σύμμαχος σας να είναι η κοινωνία, μόνο όπλο σας θα είναι η ενότητα και να πείτε ότι όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις αυτές να γίνουν με ανταποδοτικά οφέλη. Αξίζει να τους εκθέσετε, να μην αποδεχτείτε τις απολύσεις και να οργανωθείτε σε β’ επίπεδο πέραν του συνδικαλιστικού. Αν ακολουθήσετε την αυτοδιαχείριση πρέπει να αποδεχθείτε αυτούς που θα ψηφίσετε και να είστε προσηλωμένοι στο στόχο σας και ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον».




Ύστερα το λόγο πήρε ο κ. Μανώλης Κελαϊδάκης, Πρόεδρος του Σωματείου της «Καβάλα OIL», ο οποίος έκανε τις εξής δηλώσεις: «Μια ορθολογιστική και κοινωνική σκέψη μπορεί να φέρει οφέλη στη κοινωνία. Πρέπει να σέβεσαι την επιχειρηματικότητα αλλά και τον εργαζόμενο. Με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε». Αναφερόμενος στους εργαζομένους των Τσιμέντων Χαλκίδας είπε τα εξής: «Εύχομαι να πετύχετε και θα είμαστε δίπλα σας γιατί τα έχουμε περάσει και να αποδείξετε πόσο σημαντικό είναι για μια πόλη όπως η Χαλκίδα να υπάρχει ένα τέτοιο εργοστάσιο».




Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νίκος Ορφανός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετρελαίων και εκλεγμένος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ από τον καινούργιο συνδυασμό (στον οποίο είναι και ο κ. Στέφανος Μπασινάς μέλος) ΕΜΕΙΣ, επικεντρώθηκε σε δυο σημαντικά ερωτήματα για τα Τσιμέντα Χαλκίδας λέγοντας: «1)Τι συμβαίνει τώρα; Δεν έχει απολυθεί κανένας και η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς και 2)Τι πρόκειται να συμβεί; Αν το συνδικάτο δεν γίνει μια γροθιά και δεν έχει την κοινωνία ως σύμμαχο είναι δύσκολο το εγχείρημα. Πρέπει να επέμβει και η κυβέρνηση καθώς έχουν παραχωρηθεί δημόσιες εκτάσεις».



O κ. Ηλίας Κούκουρας αναφερόμενος στους εκπροσώπους της «Καβάλα OIL» είπε τα ακόλουθα: «Είναι ανταγωνιστικό και βιώσιμο το εργοστάσιο. Τα συμφέροντα του εργοστασίου(διαχείριση θέσεων και παραγωγή προϊόντος) δεν πρέπει να σκοτώνουν την κοινωνία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι διεκδικούμε την αυτοδιαχείριση. Δεν είμαστε ακόμα ώριμοι για ένα τέτοιο βήμα, αλλά δεν το αποκλείουμε. Τα βήματα μας θα είναι προσεκτικά. {…} Ζητάμε από την κυβέρνηση την ανάληψη της δραστηριότητας από άλλον φορέα ίσως και από τους εργαζόμενους. Δεν τελεσφόρησαν οι ομαδικές απολύσεις καθώς η εταιρεία θέλει το εργοστάσιο, το λιμάνι, το λατομείο αλλά χωρίς εργαζόμενους. Σύμφωνα με μελέτες είναι στρατηγικό το λιμάνι και τα κοιτάσματα μπορούν να προμηθεύσουν τσιμέντο για 37 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε. Θα αγωνιστούμε όσο είμαστε ακόμα όρθιοι με το κόστος να χαρακτηριστούμε σκληροί ή ότι εξυπηρετούμε άλλους σκοπούς».




 

Η εκδήλωση έκλεισε με την διατύπωση αποριών από τους εργαζόμενους των Τσιμέντων και την έμφαση του κ. Βαγγέλη Παππά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να εκθέσουν τους αρμόδιους της LAFARGE γιατί αυτό τους ταιριάζει και να είναι πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις τακτικές της LAFARGE.








 Δείτε το ρεπορτάζ της Κορίνας Γιαννάκη ΕΔΩ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου