Μεγάλη... υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι Έλληνες μέχρι να οριστικοποιηθεί το μέγεθος και η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις υπό έρευνα περιοχές,
δυτικά και νότια της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και πάνω από μια δεκαετία οι εισροές εσόδων από την εκμετάλλευσή τους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, παρά μόνο για τα κοιτάσματα Πρίνου-Καβάλας, την εξόρυξη των οποίων πραγματοποιεί για περισσότερο από 30 χρόνια η τοπική εταιρία KAVALA OIL.Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους, σε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσόκας και ο καθηγητής του ίδιου τμήματος, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα.
Χρονοβόρα η διαδικασία
«Η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Και σκεφτείτε ότι οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί, είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη», τόνισε ο κ. Τσόκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα, η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε διαγωνισμό παραχώρησης ενδιαφέροντος για υπό έρευνα περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θ' αργήσουν τα έσοδα...
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργακόπουλος επισήμανε, ότι στην κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται πλάνη για το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, δεδομένου ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1.500 - 1.800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό», που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες.
«Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προς τα κοιτάσματα που βρίσκονται δυτικά και νότια.
Προκειμένου, μάλιστα, να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών, που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων.
Πηγή: egnatiapost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου