Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΙΡΑΤΟ"


Η αλήθεια, τα ψέματα, 

οι θεωρίες συνωμοσίας 

και τα πολιτικά παιχνίδια




Του Κώστα Βαξεβάνη

(ΜΕΡΟΣ 2ο)


Στις 9 Αυγούστου 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έκανε μαζί του δηλώσεις που αφορούσαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ομπάμα επέκρινε την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ στην Ευρώπη, αλλά ο Σαμαράς δεν απάντησε σε αυτό. Έκανε μια πολύ βαρυσήμαντη δήλωση:


«Ενημέρωσα τον πρόεδρο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν αυτούς τους πόρους, προκειμένου να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες ιδίως για φυσικό αέριο».



Ο πρωθυπουργός δήλωνε στο διεθνές κοινό πως η Ελλάδα έχει τεράστια ενεργειακά αποθέματα υδρογονανθράκων. Τρία χρόνια πριν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει, επίσης επισήμως, πως «η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαια». Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις δύο δηλώσεις δεν έγινε καμία γεώτρηση που να αποδεικνύει τη μία ή την άλλη άποψη. Όπως είναι γνωστό, η ανεύρεση πετρελαίου ως σήμερα είναι αποτέλεσμα ερευνών και όχι πολιτικής ή μαντικής τέχνης. Τι συμβαίνει λοιπόν; 



Τον Αύγουστο του 2012 τρεις Έλληνες επιστήμονες, ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής στο τμήμα Ορυκτών Πόρων, ο Ηλίας Κονοφάγος, πρώην διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, και ο Νίκος Λυγερός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, συνοδευόμενοι από δύο δικηγόρους και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες παρέδωσαν τις εκτιμήσεις τους για ύπαρξη μεγάλων «στόχων πετρελαίου» στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα ο ένας από αυτούς, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, με δηλώσεις του στα κανάλια διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι γεμάτη από πετρέλαιο. «Είμαστε ένα νέο Ιράν», διαβεβαίωνε ο κ. καθηγητής. Ο Αντώνης Φώσκολος προχωρούσε μάλιστα σε αποτίμηση του πλούτου των υδρογονανθράκων, λέγοντας πως «στη χώρα υπάρχουν αποθέματα 1,7 τρισ. βαρέλια. Μόνο στην Κρήτη υπάρχουν 19 δισ. βαρέλια».

Η πλατφόρμα "ΔΕΛΤΑ" της KAVALA OIL στον Πρίνο

Τα μεγέθη είναι τεράστια, αν σκεφτεί κάποιος πως το κοίτασμα του Πρίνου έβγαλε περίπου 150 εκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα που απαιτεί η Ελλάδα σε πετρέλαιο για ένα χρόνο. Τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας υπολογίζεται πως συνολικά θα αποφέρουν 90 δισ. βαρέλια. Άρα η Ελλάδα των κακομοίρηδων αυτόματα μετατρέπεται σε Ελλάδα των εμίρηδων, αν ισχύουν όσα εκτιμά η ομάδα των αισιόδοξων επιστημόνων. Όλα αυτά στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Το φως στο τούνελ φαίνεται να είναι η φλόγα από την καύση του ελληνικού πετρελαίου που θα αρχίσει να ρέει. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας οι συνωμοσιολόγοι δείχνουν να χάνουν από επιστήμονες. Δικαίως;








Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ





       w o r k e r s


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου