Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ...


Η αλήθεια, τα ψέματα, 

οι θεωρίες συνωμοσίας 

και τα πολιτικά παιχνίδια




Του Κώστα Βαξεβάνη

(ΜΕΡΟΣ 4ο)


Το ΧΟΡΑ αποχωρεί στα Δαρδανέλια

Το 1975 το τουρκικό σκάφος σεισμικών μελετών «ΧΟΡΑ» ξεκίνησε σεισμική χαρτογράφηση του Αιγαίου, με προφανή στόχο τον προσδιορισμό πετρελαίου στο Αιγαίο. Ο Αντρέας Παπανδρέου, ως αντιπολίτευση, είχε πει τότε την ιστορική φράση «βυθίσατε το ΧΟΡΑ», ζητώντας από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή να επιδείξει αποφασιστικότητα. Από τότε έως σήμερα αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για τα πετρέλαια του Αιγαίου, που δεν φαίνεται τελικά να επιβεβαιώνεται ο λόγος ύπαρξής τους. 



Το 1976 η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ξεκίνησε την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα. Έως το 1985 έγιναν 46 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκε το κοίτασμα στο Κατάκολο. Η επιτυχία των ερευνών έφτασε το 2,2%. Από το 1986 έως το 1995, με πιο σύγχρονα μηχανήματα, ο ελληνικός φορέας έρευνας υδρογονανθράκων έκανε 24 γεωτρήσεις. Ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα βόρειου Πρίνου και Επανωμής Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία ήταν 8,3%, πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο. 

Από το 1995 η έρευνα σταμάτησε και μείναμε στην πίστη για την ύπαρξη πετρελαίων. Η ΔΕΠ πέρασε στα Ελληνικά Πετρέλαια, και τελικά το 39% των ΕΛΠΕ πουλήθηκε στον όμιλο Λάτση. Ο επιχειρηματικός όμιλος απέκτησε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα της έρευνας για τα πετρέλαια, που είχε στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Ταυτόχρονα σταμάτησε κάθε έρευνα από τα Ελληνικά Πετρέλαια, και ο όμιλος Λάτση, ο οποίος διόριζε τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, παρότι ήταν δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου, περιορίστηκε στη διύλιση και εμπορία καυσίμων. Ταυτόχρονα τα ΕΛΠΕ άρχισαν να δανείζονται από την τράπεζα του ομίλου Λάτση, για να αναπτύσσουν τομείς που δεν είχαν καμία σχέση με τα πετρέλαια, όπως η αγορά ιδιόκτητων κτιρίων. Οι εκατοντάδες ερευνητές του τομέα υδρογονανθράκων έγιναν μόλις μερικές δεκάδες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει πλήρως την έρευνα, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη προσπαθούσαν να ερευνήσουν «στόχους πετρελαίου» στη Μεσόγειο.





Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ





       w o r k e r s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου