Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ


Η αλήθεια, τα ψέματα, 

οι θεωρίες συνωμοσίας 

και τα πολιτικά παιχνίδια




Του Κώστα Βαξεβάνη

(ΜΕΡΟΣ 3ο)


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε αντίθεση με την εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο, το πετρέλαιο και συνολικά οι υδρογονάνθρακες δεν είναι κάτι σπάνιο. Απεναντίας, βρίσκεται παντού. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο χωρίς υδρογονάνθρακες. Αυτό που κάνει πολύτιμο το πετρέλαιο είναι πως δεν μπορούν να εξαχθούν όλα τα αποθέματα. Υπάρχουν περιοχές όπου η εξόρυξη πετρελαίου είναι ασύμφορη, γιατί βρίσκεται σε μεγάλο βάθος ή το πετρέλαιο αυτό είναι κακής ποιότητας. Επίσης η εξόρυξη πετρελαίου έχει παράθυρο χρόνου. Δηλαδή αποθέματα που δεν συμφέρει να αντληθούν λόγω κόστους εξόρυξης, σε άλλη χρονική στιγμή, λόγω της τιμής που παίρνει το πετρέλαιο, γίνονται ξαφνικά συμφέροντα. 

Επιφανειακές ενδείξεις στη Δραψόγα Ηπείρου

Σε πολλές περιοχές υπάρχουν επιφανειακά πετρέλαια (σε μικρό βάθος), τα οποία είναι ακατάλληλα για χρήση, αφού είναι οξειδωμένα. Έτσι στο Κερί της Ζακύνθου, στο λεγόμενο «πηγάδι του Ηρόδοτου», μπορεί να αναβλύζει πετρέλαιο, αλλά αυτό δεν μπορεί απαραίτητα και να εξορυχθεί, παρά τις εντυπώσεις που αφήνει η εικόνα του ρέοντος πετρελαίου.




Πηγή του Ηροδότου στη Ζάκυνθο
Από τη γεωλογική μελέτη της Ελλάδας οι επιστήμονες έχουν βγάλει κάποια συμπεράσματα σε σχέση με το πετρέλαιο που έχει γεννηθεί στις πετρελαιοπιθανές λεκάνες της χώρας. Σύμφωνα με τον Νίκο Ρηγάκη, επί χρόνια γεωλόγο έρευνας στα Ελληνικά Πετρέλαια, «υπολογίζεται πως στην Ελλάδα γεννήθηκαν από μητρικά πετρώματα υδρογονάνθρακες της τάξης των 40 δισ. βαρελιών πετρελαίου και 600 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Αυτή η γένεση δεν αντιστοιχεί σε απολήψιμα αποθέματα. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι μπορούμε να τα πάρουμε. Συνήθως, σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία, μόνο το 10% αυτών των πετρελαίων εγκλωβίζεται σε παγίδες».

Θεωρητικά λοιπόν στην Ελλάδα πιθανόν να υπάρχουν εγκλωβισμένα σε παγίδες 4 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και 60 δισ.κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Οι ποσότητες αυτές ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού οι έρευνες που έγιναν αφορούσαν περιοχές για τις οποίες υπήρχαν δεδομένα και όχι όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Δοκιμή καύσεως στη ζώνη αερίου στο Κατάκολο


Με εξαίρεση το κοίτασμα του Πρίνου, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει άλλη εξόρυξη. Αν υποθέσουμε πως στην περιοχή του Αιγαίου υπήρξε αδυναμία στην έρευνα, γιατί η ανεύρεση πετρελαίου θα δημιουργούσε ενδεχομένως κρίση με τη γείτονα Τουρκία, το ίδιο πρόβλημα δεν υπήρχε σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη δυτική Πελοπόννησο, το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές η έρευνα μπορούσε να προχωρήσει. Γιατί δεν προχώρησε; Μπορεί κάποιος να απαντήσει πως η έρευνα υδρογονανθράκων ήταν κι αυτή ένα θύμα της γραφειοκρατίας και της προχειρότητας ή να πει πως υπήρξαν πολιτικές επιλογές για διάφορους λόγους. Σε κανένα σχεδιασμό όσων κυβέρνησαν έως σήμερα δεν υπήρχε το πετρέλαιο και ο ορυκτός πλούτος της χώρας ως προτεραιότητα. Ο πολιτικός εγκέφαλος των κυβερνώντων έφτανε μέχρι το σημείο να δημιουργηθούν νόμοι για να ευνοηθούν οι Έλληνες πετρελαιάδες, δηλαδή όσοι εμπορεύονταν το πετρέλαιο ως έμποροι και λαθρέμποροι. «Η Αλβανία», όπως σημειώνει ο Νίκος Ρηγάκης, «είναι μια χώρα με έκταση μόλις 29.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει κάνει 4.000 γεωτρήσεις πετρελαίου. Αντιστοιχεί δηλαδή μια γεώτρηση ανά 7,2 χιλιόμετρα. Η Ελλάδα, με έκταση 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει γεώτρηση ανά 595 χιλιόμετρα. Ογδόντα τρεις φορές περισσότερες»

Η έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα, παρότι στηρίχτηκε σε πολύ σοβαρό επιστημονικό δυναμικό, είχε πορεία σημειωτόν γύρω από συγκεκριμένα σημεία που αποφάσιζε η πολιτική ηγεσία. 









Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ





       w o r k e r s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου