Φορολογικό διαβατήριο
με... 25% για Πατραϊκό
και Ιωάννινα
Οκτώ μήνες από τότε που ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί σε Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα, και αφού λίγο έλειψε να τιναχθούν στον αέρα, το υπουργείο Οικονομικών "κλείδωσε" προ ημερών το φορολογικό καθεστώς στο 25%, συντελεστής που ικανοποιεί το βασικό αίτημα των αναδόχων- επενδυτών και ο οποίος θα διέπει τις συγκεκριμένες συμβάσεις για όλη τη διάρκεια της 25ετούς παραχώρησης.
Η εκκρεμότητα επιλύθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου (ημέρα επίσκεψης στο ΥΠΕΚΑ του Πρωθυπουργού) και η ρήτρα της φορολογικής σταθερότητας που συμπεριελήφθη στις δύο συμβάσεις προβλέπει απόδοση του 20% επί των κερδών στο Δημόσιο, και του 5% στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Στα ποσοστά αυτά αν προσθέσει κανείς και το κλιμακωτό μίσθωμα που κατά μέγιστο θα φθάνει το 20%, τότε τα έσοδα που προκύπτουν είναι 50% περίπου για τις εταιρείες και 50% για το Δημόσιο.
Η τροποποίηση στο φορολογικό καθεστώς που προέβλεπε ο νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων (ν.2289/95), ενσωματώθηκε στις δύο συμβάσεις για Πατραϊκό και Ιωάννινα, που σημαίνει ότι μάλλον την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και εκπνέει το "deadline" που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΥΠΕΚΑ και κοινοπραξιών, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές. Αμέσως μετά οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για να ψηφισθούν ως ειδικοί νόμοι.
Ο φορολογικός συντελεστής 25% θα ισχύει για όλη την 25ετία της παραχώρησης, αλλά στη σύμβαση θα συμπεριληφθεί ρήτρα ότι σε περίπτωση που κάποια κυβέρνηση μελλοντικά αναθεωρήσει προς τα κάτω το γενικότερο φορολογικό καθεστώς, αυτός θα μπορεί να μειωθεί.
Το Farm - out και η έγκριση από Βουλή
Με την ικανοποίηση του φορολογικού αιτήματος των αναδόχων-κοινοπραξιών (ΕΛΠΕ-Edison-Petroseltic για τον Πατραϊκό και Energean Oil-Petra Petroleum για τα Ιωάννινα) επιλύεται μια εκκρεμότητα μηνών και απομένουν μόνο, όπως αναφέρουν πληροφορίες τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από τις εταιρείες, καθαρά διαδικαστικές λεπτομέρειες.
Στην περίπτωση, για παράδειγμα, των Ιωαννίνων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει σε όλα γύρω από το περιεχόμενο της σύμβασης, με την κοινοπραξία να θεωρεί ότι καλύπτεται απόλυτα από τη ρήτρα της φορολογικής σταθερότητας.
Στην περίπτωση του Πατραϊκού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΥΠΕΚΑ και επενδυτής συζητούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή θέματα που διέπουν τη λειτουργία των κοινοπρακτικών σχημάτων στην Ελλάδα καθώς και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να μειώσει ή να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του σε μια περιοχή το μέλος μιας κοινοπραξίας (farm out), σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, οι διαφορές δεν είναι μείζονος σημασίας.
Σημειωτέον ότι μαζί με το φορολογικό, το farm- out αλλά και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή αφού λάβουν πρώτα τη μορφή νομοσχεδίων, ήταν τα τρία βασικά θέματα στα οποία διαφωνούσαν οι εταιρείες κατά τις διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013.
Διαφωνίες που δεν υφίστανται πλέον μετά και την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος των κοινοπραξιών για φορολογική σταθερότητα.
Και η πιο "δύσκολη" περίπτωση του Κατακόλου
Εκεί που το τοπίο παραμένει κάπως θολό αφορά στην περίπτωση του Κατακόλου. Το ΥΠΕΚΑ είχε ζητήσει από τις δύο εταιρείες (Energean Oil και Grekoil) να προχωρήσουν για το Κατάκολο στον αποκαλούμενο "υποχρεωτικό γάμο" (forced marriage) υποβάλλοντας κοινή προσφορά, η κοινή συνύπαρξη ωστόσο δεν προχώρησε.
Ο "γάμος" διαλύθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συστάσεις της εταιρείας Viking, η οποία συμμετέχει με 65% σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη Grekoil ήταν ελαττωματικές.
Όταν προσήλθε στο διαγωνισμό, η Viking είχε επικαλεστεί ότι διαθέτει συμμετοχή σε σχέδια εκμετάλλευσης και έρευνας υδρογονανθράκων σε Φιλιππίνες και Τυνησία. Πλέον δεν διαθέτει καμία παρουσία στα συγκεκριμένα σχέδια, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό στο ΥΠΕΚΑ.
Σημειωτέον πάντως ότι από το Κατάκολο μπορεί να προκύψει πετρέλαιο πιο γρήγορα από κάθε άλλη περιοχή, και συγκεκριμένα μέσα στο 2016, όταν η αντίστοιχη εκτίμηση για Ιωάννινα και Πατραϊκό τοποθετείται μετά το 2018
Θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα του κοιτάσματος των Ιωαννίνων μιλούν για 50-80 εκατ. βαρέλια, για τον Πατραϊκό Κόλπο για 200 εκατ. βαρέλια και για το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου για 5-7 εκατ.
Πηγή: Ένερτζι πρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου