Λίγο πριν την ανακοίνωση
των αποτελεσμάτων του
open door διαγωνισμού,
αναδημοσιεύουμε το άρθρο
του Energypress,
για να θυμηθούμε
τι έχει συμβεί
μέχρι τώρα...
Κατατέθηκαν οι βελτιωμένες κλειστές προσφορές των κοινοπραξιών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων επί ελληνικού εδάφους, και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα.
Οι νέες προσφορές κατατέθηκαν προς την αρμόδια 17μελή Επιτροπή του Υπουργείου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία των επαφών – διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door, με την Επιτροπή να ζητά από τους «μνηστήρες» βελτιώσεις στις προσφορές τόσο σε τεχνικό επίπεδο (π.χ. ενίσχυση του προγράμματος γεωτρήσεων) όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «energypress», οι φάκελοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οδηγούν σε συμπεράσματα για το πώς θα «μοιραστούν» τα τρία κοιτάσματα. Συγκεκριμένα:
Ιωάννινα
Ο δεύτερος διεκδικητής, η Chariot Oil and Gas Limited, φαίνεται ότι έχει τυπικά προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρεί την προϋπόθεση να έχει δική της παραγωγή, ενώ υπάρχουν κάποια θέματα και με την έδρα που δηλώνει. Εκτός απροόπτου λοιπόν δεν θα πάρει την περιοχή παρότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει καταθέσει καλή οικονομική προσφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε συνεργασία οι δύο ενδιαφερόμενοι, κατεύθυνση που, σε γενικές γραμμές, ευνοείται από το ΥΠΕΚΑ.
Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αρχικά προσφορές και οι κοινοπραξίες: πρώτον, των ΕΛΠΕ με την Edison και την Melrose (έχει εξαγοραστεί από την petroceltic) και δεύτερον, των Καναδέζικων εταιρειών Arctic Hunter και Enterprises. Ωστόσο και οι δύο αποκλείστηκαν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας. Η Arctic Hunter έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της, που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ημερών.
Πατραϊκός κόλπος
Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος για την περιοχή είναι η κοινοπραξία της Energean Oil με την Trajan Oil και την Schlumberger, αλλά φαίνεται ότι η προσφορά τους δεν είναι ανταγωνιστική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά, καθώς γειτνιάζει με τα νησάκια του Ιονίου Εχινάδες, Σκορπιός κ.λπ., τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών κροίσων.
Κατάκολο Ηλείας
Χρονοδιάγραμμα
Η Επιτροπή θα καλέσει μέσα στον Ιούνιο τους πρώτους για κάθε περιοχή για να συζητήσει μαζί τους το περιεχόμενο της σύμβασης. Σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά θέματα είναι λυμένα, οπότε η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, δηλαδή ένα περίπου χρόνο από την ημερομηνία που κατατέθηκαν οι αρχικές προσφορές θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού βεβαίως ενημερωθεί πρώτα και δώσει το «πράσινο φως» ο πρωθυπουργός. Με δεδομένο πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τα γεωτρύπανα δεν αναμένεται να αρχίζουν να «τρυπούν» πριν από τα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού open door ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 με τις ανακοινώσεις Μανιάτη, ακολούθησε η δημοσίευση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ε.Ε. το Μάρτιο του 2012, τον Ιούλιο πέρυσι κατατέθηκαν οι προσφορές, που εξετάστηκαν στη συνέχεια για να ανακοινωθεί στους διαγωνιζομένους ο αποκλεισμός των ΕΛΠΕ και της Artic Hunter τον Ιανουάριο φέτος, από την περιοχή των Ιωαννίνων.
Πηγή: energypress.gr 27/5/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου