Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ "ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΟΥ" (CUBUKLU) !


Λίγες ημέρες πριν την Εθνική επέτειο,
οι Τούρκοι προκαλούν, 
αμφισβητώντας
τα ελληνικά χωρικά ύδατα...




Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι μέσα από NAVTEX (Navigational Telex), που εξέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα και αφορά σε έρευνα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ελληνικά χωρικά ύδατα στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, στα χρώματα του πολεμικού ναυτικού

Στην ναυτική οδηγία περιλαμβάνονται ελληνικές νησίδες που η Τουρκία επιδιώκει να χαρακτηρίζει αμφισβητούμενες, όπως τα Ιμια, το Φαρμακονήσι και η Καλόλημνος, αλλά και τμήμα των χωρικών υδάτων της Καλύμνου. 

Η Τουρκία ζητά δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής από τις 21 έως και τις 25 Οκτωβρίου με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες το υδρογραφικό ερευνητικό της πλοίο με το όνομα "TCG CUBUKLU A549". Σε ανάλογες ενέργειες είχε επιδοθεί η Τουρκία και το Μάιο σε άλλες περιοχές όπως μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και στο Β. Αιγαίο αλλά τότε δεν είχε δεσμεύσει περιοχές εντός των 6 ν.μ. Τώρα ξεπέρασε και αυτό το όριο παίρνοντας από μόνη της, αλλά και απο την απουσία της οποιαδήποτε ελληνικής αντίδρασης, το δικαίωμα πραγματοποίησης ερευνών μέτρα μόλις από τις ακτές της Καλύμνου.

Η περιοχή που ζήτησε η Άγκυρα για έρευνες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα -πρώτη ημέρα των ερευνών - δεν υπήρξε κάποια δραστηριότητα από το CUBUKLU, το οποίο φέρεται να βρίσκεται στην Μαρμαρίδα, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πότε θα βγει στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι ελληνικών ιστοσελίδων που αναφέρονται στο γεγονός όπως: "Βυθίσατε την CUBUKLU", φέρνοντάς μας στο μυαλό μνήμες του '76 με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "ΧΟΡΑ".

Το ζήτημα αυτό, τέλος, φαίνεται πως το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και οι άλλες αρμόδιες ελληνικές Αρχές.




Πηγές: defencenet, protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου