Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !!!


Δείτε το υπερσύγχρονο σκάφος 

3D σεισμικών δεδομένων

των Τούρκων, 

που κόστισε 

213 εκατ. δολλάρια…



Τη στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων της Νορβηγικής εταιρίας PGS για τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, η Τουρκία «επενδύει» σε ερευνητικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας… 



Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ



Από τις αρχές του 2013 η Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (TPAO) παζάρευε την αγορά ενός νέου ερευνητικού σκάφους, το οποίο θα βοηθούσε στην έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η συνεργασία της με την εταιρία κολοσσό POLARCUS, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα και επεξεργασία τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, οδήγησε στην αγορά ενός υπερσύγχρονου «εργαλείου». Το κόστος αυτού; 213 εκατομμύρια δολλάρια, περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ !!! 





ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ 



Το "Barbaros Hayrettin Pasa" όπως βαπτίσθηκε σε πανηγυρικό κλίμα από τον Ταγίπ Ερτογάν, κατασκευάστηκε μόλις το 2011 για λογαριασμό της POLARCUS. Με μήκος 85 μέτρα, είναι εξοπλισμένο με συστήματα σάρωσης 8 δεσμών (έναντι maximum 6 δεσμών του Nordic Explorer που πραγματοποίησε έρευνες σε Ιόνιο & Κρήτη, για λογαριασμό της χώρας μας). Τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία του, δίνοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην έρευνα υδρογονανθράκων στη γείτονα χώρα. 




Να σημειώσουμε ότι μαζί με την πώληση του πλοίου, η POLARCUS θα παρέχει υπηρεσίες απόκτησης, επεξεργασίας και διαχείρισης των 3D σεισμικών δεδομένων στην Τουρκική επιχείρηση υδρογονανθράκων. Το πλοίο ενώ παρελήφθη σε χρώμα λευκό-πράσινο χρωματίστηκε εκ νέου στα χρώματα της Τουρκικής σημαίας κόκκινο-λευκό, επισημαίνοντας τον εθνικής σημασίας ρόλο του. 






ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ 


Το όνομα του πλοίου προέρχεται από τον διαβόητο ναύαρχο του τουρκικού στόλου "Μπαρμπαρόσα", ο οποίος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1478 και έδρασε στη Μεσόγειο. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας θριαμβεύσει σε πολλές ναυμαχίες. Καθόλου τυχαία η ονοματοδοσία από τον Τούρκο πρωθυπουργό! 





ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ 

Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, στις 10:00 το πρωί, η Τουρκία «απάντησε» στέλνοντας το νεοαποκτηθέν υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος της στο Αιγαίο. 

Το σκάφος διέσχισε το νοτιοανατολικό αιγαίο, προσέγγισε το Καστελόριζο και αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά της Κύπρου, με προορισμό την Τουρκική πόλη Μερσίνη. 

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την τουρκική NATVEX οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός», επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το σεισμογραφικό σκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από την περασμένη Τετάρτη πλέει προς τον Νότο. Το σκάφος όσο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα παρακολουθείτο διακριτικά από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 




Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 




Η Άγκυρα φαίνεται να μην κάνει πίσω στο «άναμμα της φλόγας» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η παραχώρηση «αδειών» από την τουρκική κυβέρνηση στις 27 Απριλίου 2012, στην τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνες σε περιοχές που υπερκαλύπτουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας με την ανταλλαγή διακοινώσεων και κατάθεση διαβημάτων στον ΟΗΕ. Όμως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, καθώς έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην TPAO και σε περιοχές που υπερκαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τουρκοκυπριακό καθεστώς έχει παραχωρήσει παράνομα, διακαιώματα ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. 





Όλα αυτά ενώ είναι έτοιμη να ανάψει η φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα τα περιθώρια κινήσεων από ελληνικής πλευράς είναι άκρως περιορισμένα λόγω των ΗΠΑ...




Δείτε ένα video από τα εγκαίνια του "Μπαρμπαρόσα" στο λιμάνι Karakoy της Κωνσταντινούπολης...





Και στα δικά μας...!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου