Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟ ΜΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ TOTAL ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ !



Γαλλική έφοδος στις ελληνικές 

πετρελαιοπιθανές περιοχές (;)








Ο γαλλικός κολοσσός πετρελαίου TOTAL έχει αγοράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Nορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για τη Κρήτη.



Αν και πολλές εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer της εταιρείας PGS σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας, η TOTAL έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί. Η αγορά του πακέτου με τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν είναι δεσμευτική για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το ΥΠΕΚΑ. Η ερμηνεία των ευρημάτων της PGS αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο - οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών - και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2014 οπότε τότε θα είναι σαφής η εικόνα για τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.




Ο Jason Robinson, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της PGS επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών δεδομένων και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το 100%.

Από τον Απρίλιο και μετά θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία «χωρισμού» των περιοχών σε οικόπεδα, ώστε γύρω στο Σεπτέμβριο του 2014, σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.


Το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί ωστόσο να παρουσιάσει καθυστερήσεις αφού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και η αποστολή των προσκλήσεων ενδιαφέροντος στην Κομισιόν για να εγκριθούν.





Πηγή: newpost.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου